För andra året i rad genomför Sharp Recruitment & Consultants en löneundersökning på våra tre största rekryteringsområden – Legal, Compliance och Risk.

51% av de svarande är kvinnor och 49% är män. Det finns fler kvinnor än män som har titeln Senior Associates, bolagsjurister och Compliance Officers. På chefsnivå är kvinnorna överrepresenterade på bolagens Legal-avdelningar. Det ser självklart annorlunda ut på advokatbyråerna där männen fortfarande är överrepresenterade. Men det är de även inom risk, där 65% av Chief Risk Officers är män. Däremot är Chief Compliance Officer mycket jämställt.

Jämför man däremot lönenivåerna ser man tydligt att kvinnorna har är överrepresenterade även på den lägre löneskalan, medan det är betydligt fler män som tjänar mer än 90 000 kr/mån (fast lön). Även kvinnor på chefsnivå tjänar mindre än män.

Samtidigt är nöjdheten gällande den egna lönen fortsatt mycket hög. I snitt är 67% av de svarande nöjda med sin lön där delägare och partners på de olika advokatbyråerna är mest nöjda, 88% av de svarande delägarna. Däremot är det intressant att gruppen Compliance Officers inte var så långt efter. Hela 74% av de svarande CO angav att de var nöjda med sin lön. Det är också en av de mest rörliga grupperna. Undersökningen visar att 74% av Compliance Officers planerar att byta arbetsplats inom de närmsta tre åren. I den här gruppen har lönerna ökat markant de senaste åren, även om lönetaket verkar ha stått still. För att få högre lön måste därför en CO avancera genom att bredda sig och bli mer rådgivande och/eller byta arbetsplats.

Överlag ser vi en betydligt större rörlighet på marknaden. Det har vi även märkt i vårt dagliga arbete. I snitt kan 55% av de svarande tänka sig byta arbetsplats inom de närmsta tre åren. Det som är intressant är att nästan 20% av delägarna på advokatbyråerna kan tänka sig att byta arbetsplats. Den yrkesgrupp som är mest benägen att röra på sig de närmaste åren är riskchefer, 83%, och näst efter följer Compliance Officers, 74%, som vi nämnde tidigare. Det här är två mycket eftertraktade yrkesgrupper som överhuvudtaget inte har berörts av årets pandemi. Tvärtom, har efterfrågan på riskchefer ökat då alltfler företag drar igång egna riskfunktioner.

Våra publikationer

 • compliance today edition 1

  2022-07-05

  |

  2022-07-05

 • Insights

  2022-10-07

  |

  2022-10-07

Fler publikationer

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: