Sharp Recruitment & Consultants träffar William McKechnie, General Counsel/Chefsjurist på Alecta för att prata om juristavdelningen, ett viktigt samhällsuppdrag och vad Europas femte största pensionsbolag har att erbjuda som arbetsplats.

William McKechnie är född och uppvuxen på Irland. Han kom till Sverige i början av 2000-talet och började då att arbeta på Mannheimer Swartling Advokatbyrå. Efter cirka fem år på byrån gick William vidare till If Skadeförsäkring där han jobbade som bolagsjurist, skadechef och sedan Head of Legal. Efter 13 år på If, kände William att det var dags att ta sig an nya utmaningar.

Nästa utmaning blev Alecta och arbetet med att leda och utveckla en etablerad juristfunktion. Innan William började bestod avdelningen av sex jurister, idag är man åtta och en inköpsansvarig. Ambitionen är att öka ytterligare till 12 jurister inom en snar framtid. 

— Expansionen drivs av två faktorer, ökad reglering och omallokering av tillgångarna i portföljen. Finanssektorn träffas av en långvarig Regelverkstsunami med våg efter våg av nya finansiella regelverk som ställer högre krav på juristfunktioner, Det gäller t.ex. Solvens II, EMIR, GDPR, IDD, IORP II och hållbarhetsregleringar, säger William.

Alectas satsning på att öka allokeringen av tillgångar mot alternativa investeringar kommer att innebära flera spännande och komplexa transaktioner som drar mer juristresurser.

— Alecta är, sett till det förvaltade kapitalet på mer än 1100 miljarder kronor, det största tjänstepensionsföretaget i Sverige. En högvärderad aktiemarknad och långvarig lågränta har gjort att traditionella investeringar i noterade aktier och obligationer behöver kompletteras med andra tillgångar för att fortsätta generera en bra avkastning för våra pensionärer. Som många andra kapitalförvaltare har Alecta därför sökt sig till mer alternativa investeringar i form av bland annat infrastruktur, fastigheter och alternativa krediter. Dessa alternativa investeringar är mer skräddarsydda och kräver utökat juriststöd.

Hur är Alecta som arbetsplats och arbetsgivare?

Alecta har funnits sedan 1917. Uppdraget har varit detsamma sedan start även om antalet försäkrade och deras arbetsgivare vuxit – att trygga pensioner för 2,6 miljoner svenskar och 35 000 företag. 

 Alla på bolaget brinner för uppdraget och vill verkligen göra något gott för andra och samhället i stort. Det är ett mycket meningsfullt uppdrag. Vi är ett ömsesidigt bolag där all vinst går tillbaka till våra kunder. Här kan man göra skillnad och bidra till att skapa ett hållbart samhälle för dagens och kommande generationers pensionssparare. Med ett så pass stort kapital kan vi till exempel genom våra investeringar stötta samhällets omställning till netto noll koldioxidavtryck samtidigt som vi skapar värde för våra pensionärer.

Berätta mer om William som chef och vad du vill skapa i din roll?

—Haha ja du, chefsjuristrollen är lite knepig. Man förväntas vara den bästa juristen och samtidigt en bra ledare. Jag försöker inte längre vara den bästa juristen utan tror snarare på att bygga det bästa teamet. Som ledare vill jag röja hinder och skapa förutsättningar för andra att växa. 

—Jag gillar utveckling och vill alltid hitta sätt att göra saker smartare så att vi kan fokusera på det som ger mest värde för bolaget och för våra kunder. Juridik ska vara lite som olja i maskineriet. Det behöver inte alltid vara så krångligt utan, som en kollega nyligen sade, det ska vara lätt att göra rätt. 

—Kultur är mycket viktigt. På Alecta vill vi skapa en juristfunktion där vi tar med hela vårt jag till jobbet och vågar visa hela vår personlighet. Det ska vara tryggt att dela med sig av sina åsikter. Ja, ett öppet och ärligt klimat på riktigt. 

—Kort sagt – vill jag vara en empatisk ledare som driver utveckling med både hjärta och hjärna. Jag lever inte alltid upp till den bilden men jag försöker!


Tema Jobba på Alecta (https://www.alecta.se/jobb)

Det här är Alecta (https://www.alecta.se/om-alecta/om-oss/det-har-ar-alecta/)

Våra publikationer

 • compliance today edition 1

  2022-07-05

  |

  2022-07-05

 • Insights

  2022-10-07

  |

  2022-10-07

Fler publikationer

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: