Sharp Recruitment & Consultants träffar Kristina Elfdahl, Head of Legal, Compliance och Claims på Hannover, och pratar bland annat om hur det är att arbeta inom försäkringsbranschen och varför just försäkring är ett svårrekryterat område och en massa annat gott och blandat.

Tittar man på ditt CV Kristina så ser man snabbt att det som genomsyrar din karriär, från att du tog din juristexamen och fram tills idag är att du har arbetat inom försäkringsbranschen. Hur kommer det sig att det blev just det spåret?

Jag arbetade extra på både advokatbyrå och försäkringsbolag innan jag tog juristexamen. Jag insåg då hur mycket möjligheter det finns som jurist på ett försäkringsbolag vilket jag inte hade en aning om när jag studerade. Vi är ganska dåliga på att marknadsföra oss som arbetsgivare inom försäkringsbranschen vilket är synd då det är en viktig samhällsfunktion som samtidigt kan erbjuda intressanta arbetsuppgifter, enorma möjligheter till utveckling och samtidigt en balans i livet.

Innan rollen på Hannover så satt du under många år på Länsförsäkringar. En person med din bakgrund och erfarenhet, finns det ett utkristalliserat drömjobb?

Det viktigaste för mig har alltid varit möjligheten att få göra skillnad där jag är och att det funnits utrymme och mandat att utveckla en verksamhet. Genom åren har det också blivit viktigare och viktigare att känna en anknytning till det företaget jag jobbar för, det blir så mycket lättare och roligare om man känner att man gör något bra som adderar värde tillsammans med bra kollegor. Så jag skulle säga att sammanhanget jag är i och framtidsutsikterna tillsammans med kollegorna är viktigare än ett specifikt uppdrag.

Du är Head of Legal, Compliance och Claims på Hannover RE/HDI Sverige Filial – berätta mer om vad din roll innebär?

Vi ska först och främst säkerställa att våra försäkringstagare får den ersättning som dom har rätt till på ett snabbt och smidigt sätt samtidigt som vi ska stötta affärsverksamheten med juridisk service. Då vår affär till största del består av specialaffär såsom flyg, marine, politiska risker, financial lines mm konfronteras vi med en mängd olika komplexa juridiska frågeställningar och därför ser vi en fördel med att den legal funktionen och skadefunktionen sitter nära. Min roll går således ut på att säkerställa en korrekt och bra skadereglering samtidigt som vi ska eliminera icke önskvärda risker i verksamheten genom att tex kvalitetssäkra våra avtal.

Vi på Sharp upplever, både inom områdena legal och compliance, att just försäkring är ett väldigt knivigt område för att hitta rätt kompetens samt att det finns en väldigt liten marknad. Vad beror det på tror du?

Jag tror det beror på det som jag nämnde tidigare, att vi inom försäkringsbranschen är dåliga på att marknadsföra oss som arbetsgivare. Försäkring upplevs och karaktäriseras ofta som torrt och tråkigt, trots att det är raka motsatsen. Hos oss kan du ena dagen besöka en försäkringstagare i Tel Aviv och nästa dag sitta på ett styrelsemöte hos ett Start up bolag inom försäkring samtidigt som du jobbar mot ett och samma mål som kollegorna. Sen tror jag försäkringsbranschen är för fixerade vid att hitta just försäkringskompetens. Försäkringsjuridiken lär du dig, det är mycket viktigare att hitta rätt personligheter på rätt positioner. Vi kan således söka mycket bredare än enbart inom försäkringsbranschen när vi rekryterar. Där har ni på Sharp varit väldigt viktiga för oss.

Berätta lite kort, hur hänger HDI och Hannover ihop? Hur är HDI/Hannover som arbetsgivare?

HDI och Hannover re tillhör samma försäkringskoncern, Talanx, som är en av de största försäkringskoncernerna i Europa. Det som präglar både Hannover re och HDI är att anställda känner en stolthet att jobba för koncernen vilket skapar ett enormt engagemang. I grund och botten tror jag det kommer från att anställda har ett stort eget mandat vilket skapar ett ansvarstagande.

Återspeglas den tyska verksamheten i den svenska filialen och i så fall hur? Vilka fördelar respektive utmaningar ser du?

Att vi är ett tyskt bolag och att tillsynen sker från tyska motsvarigheten till finansinspektionen märker vi främst av inom compliance då vi tex måste förhålla oss till hur Tyskland implementerat EU-direktiv. Detta kan skilja sig från Sverige vilket ibland skapar utmaningar. I övrigt då vår verksamhet är global skulle jag säga att det påverkar oss mer än att vi är ett tyskt bolag. Vi har försäkringskunder och kollegor över hela världen samtidigt som vi har en stark sammanhållning på kontoret i Stockholm. Vidare har vi ett starkt eget mandat i Stockholm vilket gör att vi är ganska unika i jämförelse med andra utländska försäkringsbolag i Sverige.

Våra publikationer

 • compliance today edition 1

  2022-07-05

  |

  2022-07-05

 • Insights

  2022-10-07

  |

  2022-10-07

Fler publikationer

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: