Svenska företag är beroende av omvärlden och juristavdelningarna hos de företag som har handelsutbyte med Ryssland eller affärsrelationer med Ukraina arbetar väldigt hårt just nu.

– De som har affärer med Ukraina påverkas dels av force majeure-klausuler och dels av att de behöver hitta nya partners för att upprätthålla sin produktion och sin affär, säger Zarina Virsholm, partner på Sharp Recruitment & Consultants, och fortsätter: 

– Juristavdelningarna hos de företag som har handel med Ryssland och har ålagts sanktioner arbetar givetvis mycket med de juridiska aspekterna kring situationen. 

Zarina Virsholm ser framför allt ett större tryck på kompetens inom compliance, penningtvätt och riskhantering. Detta sker samtidigt som vi redan har ett problem med kompetensförsörjningen i landet samt en stigande inflation, räntor och löner. En kompetensbrist som redan har drivit upp lönerna så pass bland jurister att juniora kandidater kan kräva chefslöner. 

– Det här är avdelningar som redan tidigare varit underbemannade och vi kommer att få se en enorm lönestegring inom dessa områden, säger Zarina Virsholm och fortsätter: 

– En del företag väljer nu att bemanna genom att hyra in juristkonsulter under en begränsad tidsperiod och det är ett alternativ till den externa juridiska rådgivningen som man kan få via advokatbyråerna.

Zarina Virsholm menar att lösningen för att kunna locka och behålla den kompetens man behöver är att fortsätta arbeta med ledarskap, värderingar, kultur och employer branding.

 – Frågor som är intressanta och viktiga för talangerna är hur man arbetar med hållbarhet och mångfald. Vi ser tydligt att just dessa frågor är de som lockar till sig kompetens, säger hon.

 Att snegla på hur techbranschen arbetar med employer branding kan vara en god idé. 

– De betalar inte de högsta lönerna, men ändå lockas kompetens dit. Varför? Det är något man kan titta på och lära sig av. Vilka är de och vad symboliserar de? Kan vi benchmarka oss mot dem? Här behöver HR, marknad och affärsområdeschefer arbeta tillsammans och försöka förstå hur man ska sälja in sitt företag och sin avdelning under intervjuer med kandidater, säger Zarina Virsholm och fortsätter:

– Sedan ska man inte glömma bort att man inte behöver anställa från dag ett om man känner sig osäker, utan då kan hyrköp vara ett alternativ där man först bemannar tjänsten med en konsult under ett halvår och sedan tar över anställningen om det känns bra. Det är både flexibelt och mindre riskfritt vilket ger en större trygghet 
Ett annat råd på vägen är att ta in ett rekryterings- eller bemanningsföretag för konsultation för att se vilka möjligheter som finns och vad som passar just din organisation. 

– Se till att ta kontakt med en rekryterare som är specialiserad inom branschen och som verkligen kan ge rådgivning och där du kan få den utan att känna dig tvungen att använda dig av deras bemannings- eller rekryteringstjänst. En bra rådgivare hjälper dig också att titta på vad ni själva kan göra för interna organisatoriska förändringar och vad ni kan använda en extern rekryterare till. Man behöver inte alltid lägga hela rekryteringsprocessen internt eller externt, utan kan välja ut olika delar. En rekryterare kan till exempel hjälpa dig att söka fram kandidater som ni sedan själva kan ringa och intervjua. 

Trots att vi utbildar fler jurister än någonsin, hela sju lärosäten erbjuder juristprogrammet, saknas det ändå jurister – och behovet växer. 

– Traditionellt sett har vi inte haft ett lika stort behov av jurister som andra länder beroende på hur vår lagstiftning. I Sverige behöver vi ingen jurist för att till exempel upprätta avtal. Många lekmän, VDar och CFO använder sig av gamla standardavtal eller skriver ihop ett avtal själva och det fungerar relativt bra. Men i takt med att vi har blivit allt mer globala påverkas vi både av andra länders lagstiftning när vi gör affärer med utländska företag eller rullar ut produkter på andra marknader, men också av gemensamma regelverk inom EU, säger Zarina Virsholm och fortsätter: 

– Kom också ihåg att du kan använda din jurist till så mycket mer än att upprätta och granska avtal. En bra jurist hanterar risker, förhandlar affärsmässigt ur ett juridiskt perspektiv. Även under en produkt- eller affärsutveckling är det klokt att ha juristen med från start med tanke på till exempel GDPR eller andra regelverk som din produkt eller tjänst kan omfattas av. 

Våra publikationer

  • compliance today edition 1

    2022-07-05

    |

    2022-07-05

  • Insights

    2022-10-07

    |

    2022-10-07

Fler publikationer

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.



Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: