Sharp Recruitment fortsätter att fika med jurister för att prata om deras olika roller, utmaningar och om kompetensförsörjning. Den här gången fikade vi med Ola Sundborg, Group Compliance Officer på Carnegie Investment Bank, och ställde fyra snabba frågor om hans karriär, compliancerollen och utmaningarna med att hitta senior kompetens.

Du har arbetat i cirka fem år som Head of Compliance på Nordens ledande investment- och privatbank. Vad har varit mest utmanande i denna roll utifrån ett complianceperspektiv?

– Det viktigaste för en compliancefunktion är att ha ledningens uppmärksamhet och förtroende, och det har jag upplevt att jag har haft hela tiden. Då blir det relativt enkelt att arbeta. Men det är klart att det funnits utmaningar ändå. Det är kanske en klyscha att prata om mängden nya regelverk, men de senaste två-tre åren har det faktisk varit ovanligt mycket regelverk som har omfattat vår verksamhet, speciellt då vi är en investmentbank. MiFID II, MAR, GDPR och mer AML-regler är väl några av de mest uppenbara. Nu är vi nog ändå i lite av en konsolideringsfas och det känns bra att kunna hämta andan lite.

Utifrån så anses ju Carnegie vara lite av en prestigebank att arbeta på. Är det något du känt av i din roll och har det inneburit någon form av press uppifrån kopplat till Complinacefunktionen?

– Nej, egentligen inte. Det är bara positivt att Carnegie är ett erkänt varumärke. Det är nog snarare tvärtom. Jag upplever att ”sätta kunden främst” inte bara är snack hos oss utan själva framgångsfaktorn. Det gör det också lättare att arbeta med compliance om kunderna blir väl omhändertagna från början.

Kompetenta Compliance Officers inom finanssektorn är ständigt efterfrågade, upplever du att det är en svårfångad målgrupp, och hur arbetar ni på banken för att behålla denna typ av kompetens och resurs?

-Det är absolut en svårfångad målgrupp. Även om mycket hänt på senare år, så lider området av växtvärk. Det är svårt att bedöma vad man får vid rekryteringar eftersom det inte alltid är lätt att förstå vad den aktuella kandidaten egentligen har för praktiska erfarenheter. Jag tycker nästan det är hopplöst att rekrytera mer seniora medarbetare. Jag ser det inte som något självändamål att behålla medarbetare, om de vill röra på sig. Det viktiga är att arbeta strukturerat och långsiktigt med compliance-frågor i organisationen, så att dessa integreras i verksamheten, dvs att kompetensen och medvetenheten finns kvar och utvecklas över tid.

Om jag som en framtida potentiell kandidat vill komma och arbeta hos er på Carnegie och tillhöra er compliancefunktion. Vad kommer jag att komma till och vad får jag hos er som jag inte får på någon annan bank?

-Du kommer till en relativt liten grupp på fyra medarbetare i Sverige och ytterligare fem i de andra länder där Carnegie är verksamt. Det betyder att du kommer få arbeta brett inom compliancefunktionens samtliga ansvarsområden, men även att du får möjlighet att fördjupa dig inom sådant du är särskilt intresserad av. Carnegie har den lite mindre bankens lättrörlighet med korta beslutsvägar, men är samtidigt inte så små så att Compliancefunktionen i praktiken får en massa andra arbetsuppgifter som egentligen inte är kopplat till regelefterlevnadsarbetet. Dessutom får du en trevlig, erfaren och kompetent chef ????

Behöver du hjälp med att hitta compliance kompetens? Tveka inte att kontakta Peter Ekström ansvarig för rekrytering och konsultlösningar inom Compliance, Risk och AML.

Peter Ekström
0708 13 51 85
peter.ekstrom@sharprecruitment.se

 

Nyheter

 • Tove Flodgren Isakson

  2022-08-23

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-23

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
 • Sofia Tangelin

  2022-08-18

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-18

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
Fler nyheter

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: