Denna vecka träffar vi Johanna Axelsson, junior Compliance Officer på PayEx för att höra  hur hon ser på rollen som junior CO och utmaningarna men även tips och råd till ny exade  jurister som vill arbeta inom regelefterlevnad.

Idag jobbar du som Compliance Officer på PayEx, men ska snart börja en ny tjänst på SEB som CO, och innan dess på Landshypotek, berätta gärna om hur det kommer sig att du kom in på compliancespåret?

Jag har länge haft ett intresse för det finansiella systemet och vikten av att det fungerar och agerar korrekt. Inte minst när man ser på hur finanskrisen 2008 påverkade hela det ekonomiska systemet och vilka effekter det fick vid bristande etik/moral, tillräcklig reglering och efterlevnad av de finansiella aktörerna. Att vara en bidragande faktor till ett sunt och hållbart finansiellt system tilltalar mig. Därför kändes rollen som Compliance Officer given för min del.

Du tog din juristexamen 2017 och har direkt kommit in på regelverksspåret. Vilka, skulle du säga, är utmaningarna för en junior compliance officer?

Som junior Compliance Officer kan det vara svårt att förstå vad rollen faktiskt innebär. Har man inte varit i kontakt med rollen tidigare kan det vara svårt att förstå vad en Compliance funktion faktiskt är och gör. Det kan även vara svårt att förhålla sig till gränsdragningen mellan att vara oberoende samtidigt som man ska bidra verksamheten med råd och stöd.

En annan stor utmaning skulle jag säga är att ta det första steget, att kliva över tröskeln in i Compliance-världen.  Compliance Officer är en roll som ofta kräver viss erfarenhet och kompetens vilket bidrar till att det kan vara svårt att få in en fot. Mitt råd är att söka, sök de tjänster som tilltalar dig, även om du inte är fullt ut kvalificerad. Det är så många andra egenskaper som kan få dig att ändå vara en intressant kandidat. Man har inget att förlora på att söka, det enda som kan hända är att det kanske öppnas upp andra möjligheter!

Vilka tips och råd skulle du ge till någon som vill börja arbeta med compliance direkt efter examen? Vilka egenskaper är enligt dig viktiga att besitta för att jobba inom compliance?

Som Compliance Officer är det förutom att vara duktig på regelverk även viktigt att vara en god kommunikatör och att ha förmåga att förstå det fina samspelet mellan att bedriva en lönsam och samtidigt compliant verksamhet. Jag tycker även att det som Compliance Officer är viktigt att ha en närhet till verksamheten, men som ligger inom ramen för den oberoende funktion som Compliance är, så man inte blir en distanserad funktion som övriga verksamheten ser som ett hinder för att göra lönsamma affärer. Vi alla sitter under samma tak och vill se en lönsam och långsiktigt hållbar verksamhet.

Vad är det absolut roligaste med compliance enligt dig? Och hur ser du på compliance och framtida karriärmöjligheter?

Det roligaste med rollen som Compliance Officer är helt klart dess varierande arbetsuppgifter, det är både högt och lågt och det varierar mellan rådgivning, granskning och styrning. Den rådgivande och stöttande delen i regulatoriska krav gentemot verksamheten är den del av uppdraget jag tycker är roligast, då får man jobba nära verksamheten och lösa kluriga regulatoriska frågor i ljuset av den verksamhet som bedrivs.

Jag ser en ljus framtid för alla Compliance officers, det är en viktig och avgörande roll för att kunna bedriva en hållbar och långsiktig verksamhet. Det regulatoriska klimatet har varit ansträngt en lång tid där ibland nya versioner av regelverk har publicerats innan det föregående hunnit implementerats fullt ut. Vi får se om den snabba takten fortsätter eller om det möjligen börjar avta lite.

För min egen framtid skulle jag gärna vilja pröva på en karriär utomlands, men det får vänta några år.

Har du behov av att rekrytera alternativt tillsätta en konsult inom AML, Risk eller  Compliance?

Hör av dig till Peter Ekström för att höra mer om hur vi kan lösa ditt behov.
Peter Ekström: 070 813 51 85 alternativt
peter.ekstrom@sharprecruitment.se

 

Nyheter

 • Tove Flodgren Isakson

  2022-08-23

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-23

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
 • Sofia Tangelin

  2022-08-18

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-18

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
Fler nyheter

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: