Sharp Recruitment & Consultants tillhandahåller över 200 juristkonsulter inom Legal, Risk & Compliance samt Tax. Här intervjuar vi en av våra konsulter som berättar om sin karriär som konsult och hur hon adderar värde till en organisation genom sitt arbete.

Hur länge har du arbetat som konsult och hur kommer det sig att du valde att starta egen konsultverksamhet?

Sedan 2001 har jag jobbat som konsult och alltid haft längre uppdrag hos olika kunder. Efter några år bestämde jag mig för att starta eget, och har sedan 2007 haft min egen konsultlåda – Advisorhouse. Jag fick möjlighet att prova på och upptäckte att jag trivdes med att jobba som egen konsult. För mig innebär det att jag får möjlighet att arbeta med olika typer av kunder och olika uppdrag, samtidigt som jag har stor frihetsgrad.

Vad är det bästa med att arbeta som juristkonsult?

Det är att jag kan jobba med det jag brinner för, nämligen affärsjuridiken med tillhörande rådgivning, förhandling och samtidigt få med den kommersiella aspekten i de lösningar jag jobbar fram tillsammans med kund.

Hur tycker du att marknaden ser ut idag för juristkonsulter? Är den lovande, stor konkurrens, finns det en viss mättnad?

Det är ju fler som jobbar som konsulter med egen verksamhet idag än när jag började. Samtidigt ändras hela arbetsmarknaden och behovet av juridiska konsulter verkar vara en växande marknad. För 10 – 15 år sedan anlitades oftast advokatbyråer. Nu är det inte ovanligt att företag som behöver juridisk hjälp vänder sig till Sharp eller liknande konsultfirmor för att köpa in juridiska tjänster /konsulter. Trots tuffa tider nu med bland annat Covid-19-virus, tror jag marknaden för konsulter ser med tillförsikt lovande ut.

Bortsett från dina juridiska kunskaper vad tycker du själv utmärker dig som en bra konsult?

Jag har väl ett bra kommersiellt tänk i kombination med att kunna se en fråga från olika sidor, och är fokuserad på att hitta lösningar och nå avslut. Det upplever jag är kvaliteteter som kunderna uppskattar. Sen har jag även ett bra humör med positiv anda!

Finns det några bolag/branscher som är mer utmanande och tuffa när det kommer till uppdrag än andra?

Egentligen inte, som jag ser det. Reglerade branscher som finans- och banksektorn skulle möjligtvis kunna vara sådana. Affärslogiken kan variera från bransch till bransch, men i stort förväntar sig nog kunderna samma sak, nämligen att man är duktig inom sitt område och har kort startsträcka samt att man som konsult levererar.

Beskriv ditt drömuppdrag
Ha ha ha, det har jag nog haft fler gånger. Jag trivs med att komma in i en organisation och göra skillnad. Jag gillar att kunna bistå i eller driva förhandlingar, uppdrag med ett bra tempo och där man törs fatta beslut. Jag uppskattar att jobba nära beslutsfattare och vara bollplank för dem i juridiska frågor och förhandlingsstrategier.

Du har arbetat som jurist i ganska många år och testat på många olika bolag inom olika branscher. Med det sagt, vad för förbättringsåtgärder kan du se ute hos företag, generellt sett, när det kommer till deras legala funktioner och samarbetet mellan legal och övriga funktioner?

Juridiska avdelningar kan ibland dras in för sent i olika förlopp. Det är ett generellt råd att få med juristerna så tidigt som möjligt i förloppet, tex innan ett samarbete påbörjas så man kan göra en initial koll om det behövs ett avtal, och i så fall vilket, och vilka aspekter som kan vara viktiga att få på plats innan man sätter igång med det konkreta arbetet, tex ett samarbete. Exempelvis något så fundamentalt som rättigheterna till det man skall utveckla är mycket viktigt att reglera från början.
Det är också positivt om det finns tydlighet kring när en fråga drivs och ägs av Legal eller någon annan funktion inom ett bolag, dvs ett det finns en tydlig gränsdragning för vem som äger frågan och vem som har ansvaret.

Hur ser du på att samarbeta med en nischade specialistbyrå som oss på Sharp Recruitment, vilka fördelar är det för dig som konsult?

Jag uppskattar denna typ av samarbete högt. Jag vill kunna fokusera på att kunna leverera till kund och samtidigt kunna vidareutbilda och utveckla mig inom mitt område – då är det en stor fördel att jobba med ett företag som Sharp som med sin nisch och nätverk kan vara länken mellan mig och kunderna. Jag slipper jaga uppdrag själv och behöver inte ägna min tid åt försäljning.

Har du behov av en interimskonsult inom Legal, Risk & Compliance eller Tax och vill höra mer om våra konsultlösningar?

Kontakta  Ron Cohen, partner och konsultansvarig för att komma i kontakt med  Patricia eller någon utav våra 200 konsulter inom Legal, Risk & Compliance eller Tax.

Ron Cohen: 073 518 51 88
ron.cohen@sharprecruitment.se

Nyheter

 • Tove Flodgren Isakson

  2022-08-23

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-23

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
 • Sofia Tangelin

  2022-08-18

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-18

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
Fler nyheter

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: