Denna vecka sätter vi oss ner och tar en kaffe och pratar med Vala Karimi, General Counsel på LeoVegas. Vi pratar om hur det är att vara ung jurist med mycket ansvar samt att arbeta inom en innovativ och föränderlig bransch.

Du inledde din juristkarriär på två stora affärsjuridiska advokatbyråer för att sedan börja på LeoVegas som deras första jurist i Sverige. Hur har det varit att byta spår från en traditionell juristbana till att nu arbeta inom tech-branschen?

– Precis, jag var första juristen i Sverige. Men det var inte en självklarhet för mig att börja som bolagsjurist. Min ambition var att jag skulle fortsätta inom byråvärlden och en dag bli partner. Men så blev jag uppringd av en rekryterare som presenterade rollen på LeoVegas och bestämde mig för att ta mötet med rekryteraren, även om jag alltid varit ganska skeptisk till spelbolagsbranschen och att arbeta med just compliance. Men efter att jag träffat LeoVegas började jag direkt tänka om och blev väldigt inspirerad av bolaget.

Jag accepterade jobbet och från att ha varit omringad av jurister på byrå var jag nu ensam jurist i Sverige i ett multinationellt bolag med engelska som koncernspråk och kollegor från hela världen. Det var såklart en stor omställning för mig. Även ur ett juridiskt perspektiv, där allt var nytt med flera nya juridiska områden att sätta mig in i, speciellt de olika regelverk som gäller på de marknader där vi erbjuder spel.

Det roliga med LeoVegas och rollen som bolagsjurist är att jag även blir inkluderad i bolaget ur ett businessperspektiv och får följa med på hela resan. Till skillnad från byrå, där jag arbetade med M&A och främst kom i kontakt med bolaget vid biträde av en transaktion, kommer jag nu i kontakt med flera olika områden där juridiken är ett hjälpmedel för affären. Rollen och själva rådgivningen blir därmed roligare och mer inspirerande, men samtidigt lite läskig då man ibland är på okänd mark.

Att arbeta på ett bolag som verkar inom nätkasino och betting har sina utmaningar. Har du som jurist känt av det och har du känt att du måste försvara ditt val av jobb gentemot juristkollegor?

-Inte nämnvärt, men visst finns det några gamla kollegor som har kommenterat ur ett moraliskt perspektiv. Jag är såklart medveten om att vissa är skeptiska till vår bransch men för mig är spel något som förknippas med underhållning och spänning, och det är något som alltid kommer att vara efterfrågat av många människor. Tidigare kan man väl tycka att spelbranschen var lite mer vilda västern men idag har vi strikta regelverk att förhålla oss till med extremt höga krav på ansvarsfullt spelande och konsumentskydd. Branschen har kommit väldigt långt men tyvärr uppmärksammas inte det lika mycket och det dåliga ryktet hänger kvar samt att media gärna målar upp mardrömsscenarion. Det spiller tyvärr över på de mer seriösa aktörerna i branschen. Man ska inte glömma att vi i dag betalar ca 18% av intäkterna till staten för att kunna bedriva denna typ av verksamhet mot svenska kunder och spelbolagen betalade under första kvartalet cirka 1,8 miljarder kronor. Det motsvarar lön plus sociala avgifter för 5 100 sjuksköterskor vilket säger en del tycker jag.

LeoVegas har precis blivit listat på Nasdaq och även utsetts som ett unicorn-bolag. Vad är det bästa med att få jobba på sådant företag?

-Det absolut bästa och roligaste är att allt går så extremt fort och att det händer nya saker precis hela tiden. Det är nya marknader att gå live på, nya krav att förhålla sig till – ena dagen får man marknadsföra sig och nästa dag är det inte tillåtet. Det ploppar upp nya tekniska lösningar och vi befinner oss i ett konstant pågående arbete för att kunna tillhandahålla den bästa produkten på marknaden. Vi brukar skoja om att ett år på LeoVegas är som tre-fyra människoår.

Även jobbet som jurist är extremt utmanande; i Sverige har vi har ett ramverk som säger vad som är förbjudet men inte vad som är praktiskt görbart. Detta gör att jag får vara väldigt innovativ i min roll vilket jag gillar och får applicera juridiken på ett praktiskt sätt samtidigt som man måste tänka utanför boxen. Jag behöver inte alltid ha på mig juristhatten och får ett stort utrymme för att vara en stödfunktion för affären – vilket jag älskar.

Du kom in som relativt ung General Counsel vilket i sin tur måste vara inspirerande för andra jurister. Kan du känna någon form av press utifrån det perspektivet, att man som ung jurist med ett stort ansvar måste leverera ännu bättre och ta mer plats?

-Ärligt talat så kände jag den typen av press mer på byrå och som ung kvinna. I spelbranschen är medelåldern ganska låg eftersom det är en relativt ny och ung bransch. Pressen kan komma mer inifrån än från själva kollegorna där jag ibland säger till mig själv att ”nu är det upp till bevis Vala”

Nu när du arbetar i en in-house roll, hur ser du på advokatbyråer och att köpa in extern rådgivning? Vad tycker du att advokatbyråerna kan förbättra?  

-Advokatbyråer är ett måste för många av oss bolagsjurister eftersom man inte är helt fulländad. Tyvärr är det ibland ett nödvändigt ont. Min erfarenhet är att det kan vara högt och lågt beroende på vilken byrå man vänder sig till. Det är svårt att inte ta hjälp utifrån speciellt när det är nya områden man stöter på och som man inte behärskar. Dock anser jag att jurister på advokatbyråer kan bli mycket bättre på att förstå vem jag är som klient och hur mitt behov ser ut. Kopiera lagtext kan jag också göra. Jag personligen bryr mig inte så mycket om själva stödet utan jag vill få raka svar på mina frågor och förstå riskerna kring besluten jag tar. Ett ”risk and reward” tänk är ett måste när man jobbar på bolag och att då betala skyhöga arvoden utan att veta vad man egentligen får är inte optimalt. Men med tiden lär man sig vilka byråer man gillar att jobba med och man lär sig vad man får ut av konsulten i fråga. När man väl hittat en bra jurist så kan det vara till en fantastiskt bra hjälp och trygghet.

Sist men inte minst, saknar du byrålivet?

-Advokatbyrå är en grymt bra skola och det är ett val som jag inte ångrar. Men om jag skulle vilja gå tillbaka till byrålivet? Nej, jag anser att min personlighet och sätt att arbeta kommer mer till sin rätt på bolag. Att vara en del av en fullservicebyrå och omringad av extremt många bra jurister är en trygghet men bolagsjobbet är så mycket roligare och mer utvecklande. Det handlar helt enkelt om att rollen jag har idag passar mig mycket bättre. Att få vara med på LeoVegas fortsatta framgångsresa med fantastiska kollegor är verkligen superspännande och roligt.

Nyheter

 • Tove Flodgren Isakson

  2022-08-23

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-23

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
 • Sofia Tangelin

  2022-08-18

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-18

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
Fler nyheter

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.



Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: