Sharp Recruitment & Consultants är mycket glada och stolta att kunna presentera våra två nya kollegor, Karin Steenstrup & Mikael Bock, som under oktober månad börjat jobba hos oss som senior rekryteringskonsult respektive som Senior Advisor.

Karin är utbildad jurist och har en bakgrund och erfarenhet ifrån skatteområdet då hon bland annat har arbetat som skattechef på BDO samt administrativ skattechef på Mazars Skatt. 

Mikael är också jurist och har bland annat varit VP/regionchef på IP-firman AWA, där han särskilt arbetat med IP inom Life Science, men även varit advokat, partner och haft andra seniora befattningar på flera ledande advokatfirmor. Mikael har +25 års erfarenhet från IP- och advokatbranschen.

Karin kommer att arbeta i första hand inom affärsområdet Sharp Tax och med våra skatterekryteringar och så småningom kommer även Karin att arbeta inom Sharps andra affärsområden. Mikael kommer att ingå i Sharp Legal som konsult med fokus på seniora rekryteringar inom IP och Legal samt kommer vara med och starta upp det nya affärsområdet Aaron Life Science för vår systerverksamhet Aaron Sprint med fokus på bland annat patentingenjörer samt andra specialister inom området.

Träffa Karin och Mikael som berättar lite mer om sig själva

Karin; Jag är en person som har passion för mat och vin i kombination. Jag är utbildad sommelier och drev under ett par år en matblogg. Matlagning är min passion och det är i köket jag får återhämtning och hämtar energi. Dessutom älskar jag att röra på mig både genom långa promenader, styrketräning och golf.  En långpromenad i skogen är balsam för själen och hittar man dessutom svamp så är dagen räddad!

Mikael; I mångt och mycket traditionell jurist, men med ett stort intresse för personalfrågor och för hur organisationer och människor fungerar. På fritiden är jag med mina tonårsbarn så mycket som möjligt, gillar löpning, läsa och resor. 

Varför har ni valt att gå in i rekryteringsbranschen och i synnerhet med fokus på specialistrekrytering? 

Karin; Det finns något häftigt och tillfredsställande när det blir rätt matchning mellan kandidaten och bolaget. Att hitta en person som har full potential och få den där känslan inombords av att ”där satt den” det är stimulerande. Att få vara del i att både kandidaten och företaget växer – det är det som lockar mig mest med yrket!

Mikael; Särskilt specialistrekryteringar inom relativt smala och högkvalificerade områden (exempelvis delar av patent- och IP-världen) där det finns förhållandevis få tjänster och kandidater är naturligtvis spännande och särskilt kul att lyckas med. Kort sagt, när man känner att man genom sin branschkunskap bidragit till en riktig bra lösning för båda parter i tillsättningen av en nyckelbefattning.

Vilka styrkor kommer ni ha med er från era tidigare jobb och ta med in i rollen som rekryteringskonsult?

Mikael; Stort nätverk, särskilt inom immaterialrätt. Jag har jobbat i +25 år på stora firmor, både advokatbyråer och patentbyrå, och tror att jag har fått en god förståelse för branschen, människorna som jobbar i den och de utmaningar som finns.

Karin; Jag har erfarenhet av att rekrytera skattekonsulter till revisionsbyråer sedan tidigare då jag jobbat som skattechef på olika skatteavdelningar under flera år. Jag har med mig erfarenhet av behoven på skatteavdelningarna och vilka utmaningar chefer, partners, och HR där står inför i samband med rekryteringar.

Ni kommer båda två från juristvärlden med olika bakgrund och erfarenheter, dvs skatteområdet samt IP-området. Har ni uppfattat det som svårrekryterat inom dessa områden, om ja, vad beror det främst på?

Karin & Mikael; Ja och nej. Utmaning om att inte ha en infrastruktur och nätverket gör det svårare. Sedan har man ofta en tydlig uppfattning om vad man söker när man rekryterar till sitt eget bolag. För oss blir det förhoppningsvis en styrka av att vi båda har suttit i beställarrollen samt att känna till kundens situation väl och förstå gruppens dynamik. Man behöver en tydlig infrastruktur när man rekryterar och det förstår man först efter att ha suttit på andra sidan.

Ni har ju bägge två den praktiska erfarenheten från era respektive områden och branscher men ingen utav er har en ren HR eller personal- och arbetslivsfrågor bakgrund. Finns det någon styrka kontra svaghet med detta tror ni?

Mikael; Jag har själv ingen formell bakgrund inom HR/PA, men har i mina roller haft personal- och rekryteringsansvar under långa perioder. På så sätt har jag har fått mycket praktisk erfarenhet, vilket jag såklart hoppas är en styrka. Tror också att många i juristbranschen underskattar hur mycket HR-element som finns i en traditionell advokatroll. Lyckad rekrytering och ledaregenskaper är kanske i praktiken den allra viktigaste framgångsfaktorn för exempelvis delägare på advokatbyrå, samtidigt som den seniora juristen i första hand är den analytiska experten inom sitt område och har naturligen sitt huvudfokus där. Kan ibland bli motverkande krafter, tror jag.

Karin; på Sharp finns det en stor erfarenhet av rekryteringar och företaget har ett gott rykte i branschen vilket är en tydlig anledning till att jag har anslutit mig hit. Jag har tidigare varit kund hos Sharp och blev mycket imponerad dels av det proffsiga bemötandet dels av kandidaterna som de fick fram. Jag tror och hoppas att jag kommer kunna dra nytta av min tidigare erfarenhet som rekryterande chef och förstå helhetsbilden över vilka utmaningar kunderna står inför. Min förhoppning är att jag ska kunna agera bollplank till kunden i stora så väl som små frågor. 

Vi brukar alltid ställa en och samma fråga till kandidater som vi intervjuar oavsett roll, uppdrag och nivå. Vilket är den framtida arbetsplatsen – vad är det du söker efter när det kommer till arbetsmiljö, kultur, värderingar och en arbetsplats som får dig att utvecklas?

Karin; Jobba mot samma mål och att man tydligt vet om vad målen är. Det är viktigt att det finns en bra gemenskap och att alla hjälps åt att uppnå de satta målen. Att man dessutom skrattar och har roligt på jobbet är ett stort plus! 

Mikael; Arbetsplatser där inte alla måste vara samma typ av människor. Tycker exempelvis att det finns en slentrian (särskilt bland jurister) i att alltför ofta uttryckligen söka medarbetare som är typiskt extroverta – och kanske inte efterfråga introverta personligheter. Det viktiga är att hitta en kompletterande mix. Samma sak vad gäller ålder. 

Vår erfarenhet säger att det är ganska så ovanligt att man som jurist gör ett karriärbyte, dvs byter bana helt, var det otäckt att göra det bytet och vad var det som fällde avgörandet?

Karin; Jag tror få jurister vågar ge upp sin juristkarriär mycket pga det man investerat i. Jag jobbade ju på Systembolaget mitt i min juristkarriär. Ju fler gånger man gör lite tvära kast så ser man att det faktiskt fungerar. Det löser sig och för mig blev det ett mindre och mindre behov av att ta vara på det man byggt upp i form av rykte samt namn. Och i stället så ser man dem vinster man får.

Mikael; Jag har funderat fram och tillbaka på det ganska länge och det kändes rätt att nu göra allvar av det hela. Eftersom jag haft detta i bakhuvudet så känns det inte som något dramatiskt karriärbyte, tvärtom. Jag kommer för övrigt fortsätta bedriva juridisk rådgivning, men i liten skala. Tror att det är nyttigt att försöka lära sig något nytt, särskilt när man passerat 50…

Vill ni komma i kontakt med Karin och Mikael och resonera kring kompetensförsörjning, bolla tankar och ideér, diskutera ett konkret rekrytering eller konsultbehov eller för den delen ta en kaffe på stan och prata om mat och vin och diverse. Då är ni välkomna när som helst att kontakta dom båda två!

Karin Steenstrup, Senior Rekryteringskonsult på Sharp Recruitment & Consultants, nås på telefon +46 733 552 686 eller karin.steenstrup@sharprecruitment.se

Mikael Bock, Senior Advisor på Sharp Legal samt Affärsområdeschef på Aaron Life Science, nås på +46 731 574 984 eller mikael.bock@sharprecruitment.se

Våra publikationer

 • compliance today edition 1

  2022-07-05

  |

  2022-07-05

 • Insights

  2022-10-07

  |

  2022-10-07

Fler publikationer

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: