”Om man vill förändra juristers inställning till andra karriärmöjligheter tror jag att man behöver rikta sig till studenterna”
Vi träffar Anna Wallander, Legal Director på Teamtailor, och pratar om hur Teamtailor har vuxit med rekordfart och vad Annas roll på bolaget är samt hur Anna ser på rekryteringsbranschen. Vi pratar även om hur det är att kombinera rollen som Legal Director och samtidigt driva ett smyckesmärkesföretag.
Anna, du har en ganska traditionell juristbakgrund. Du har arbetat på två tre stora advokatbyråer varav den ena var Bird & Bird och som du arbetade utomlands på. Med det sagt, var det en självklarhet för dig att flytta hem till Sverige, gå till ett startupbolag och börja arbeta in-house?
Som juriststudent hade jag inga planer på att arbeta inom byråvärlden. Istället var jag inne på helt andra spår; internationella relationer och affärsutveckling lockade mest. Så jag kickade igång arbetslivet med två år på Business Sweden i Dubai. Det var superkul! Där blev jag också erbjuden mitt första juristjobb, på Al Tamimi & Co. Jag lärde mig massor och började verkligen tycka om rollen. Därför fortsatte jag vidare på byrå ett tag till. Med det sagt så har jag alltid tagit varje år som det kommit och inte planerat hur min juristkarriär ska formas. Lite så ser hela mitt liv ut. Jag hoppar oftast på det som lockar där och då. Att jag skulle hamna på ett startupbolag föll sig naturligt då mitt intresse för startup-arenan var stort redan i Dubai. Jag hade länge längtat efter att få vara med och bygga upp ett bolag. Det lockade oerhört mycket att jobba proaktivt med juridik integrerat med affären, förhandla avtal som leder till mer försäljning och anställningar, sätta initiala strukturer och processer osv.
Du har varit på Teamtailor i lite över två år nu. Berätta om din tid på bolaget och vad var det som lockade och gjorde att du valde att kliva in i denna roll?
När jag skulle börja på Teamtailor hade jag i princip lämnat byråvärlden. Jag var till och med på väg att lämna juristyrket helt. Vid den tiden hade jag börjat bygga upp min egen business, Akind, och fokuserade på det. Men efter ett samtal med en av grundarna på Teamtailor blev jag hooked! De erbjöd en roll som Special Project Manager, vilket skulle innebära en massa olika projekt, inklusive GDPR. Jag tänkte att det lät nytt och spännande och hoppade på! Ganska snabbt övergick min roll till att uteslutande hantera all juridik på bolaget. Det blev avtalsrätt, arbetsrätt, bolagsrätt, IP och så klart mycket GDPR. Jag fullkomligt älskade rollen jag så oväntat hade fått. Det fanns så mycket att göra och energin var enorm! Det var en stor vändpunkt för mig som tidigare hade tvekat på om jag skulle fortsätta på juristspåret. Jag älskade att få blanda juridiken med business och att jobba på ett bolag som är otroligt energiskt, mångsidigt och mångkulturellt.
Hur ser legalteamet ut idag på Teamtailor? Hur många jurister har du under dig och hur har du gått tillväga för att bygga upp detta team i form av rekrytering?
I dagsläget är det jag och min kollega Sonia som sköter allt inom legal. Planen är att inom kort anställa en till person. Vi rekryterar genom Teamtailors verktyg förstås. Det är ett otroligt bra och smidigt rekryteringsverktyg (och det säger jag rent objektivt!). Jurister är generellt väldigt ambitiösa och duktiga inom det praktiska, så därför fokuserar jag främst på typ av personlighet och attityd. På Teamtailor brukar vi säga ”culture before strategy”, och det stämmer verkligen. Kulturen vi har motiverar till att vilja jobba! Folk är otroligt hjälpsamma och känslan av gemenskap är stark. Därför är det så otroligt viktigt att hitta personer med rätt attityd.
Att både hitta en duktig jurist och lyckas anställa honom eller henne kan vara svårt många gånger. Vad har ditt framgångsrecept varit?
I vårt team jobbar vi väldigt flexibelt, dagarna varierar och man får många olika kontaktytor och möjlighet till utmanande arbetsuppgifter, samt mycket eget ansvar. Vi bygger upp ett juristteam, sätter processer och upprättar nya arbetsmetoder i takt med att bolaget växer. Det lockar! De personer jag har intervjuat blir entusiastiska över att vara ”med på resan”. Men flexibilitet förutsätter givetvis att det finns tillit. Det är viktigt att som ansvarig ge sin anställda tillit för att kunna får den bekräftad. Och när den väl är bekräftad, genom att arbetet utförs enligt förväntan, så blir det ett väldigt behagligt arbetsklimat.
Vid sidan av ditt jobb på Teamtailor driver du ett annat projekt, Akind. Berätta mer om den verksamheten och din roll där?
Jag började bygga upp Akind redan 2017 tillsammans med mina två co-founders. Vi lanserade i juni 2019 och sedan dess har bolaget vuxit snabbt. Akind är ett smyckesvarumärke för medvetna kvinnor. Vi fokuserar på att erbjuda högkvalitativa guldsmycken till ärliga priser utan onödiga markups och med fokus på hållbarhet och miljö. För att kunna erbjuda smycken till ärliga och transparenta priser har vi skalat bort alla mellanhänder och säljer direkt till konsumenter via nätet. Vi använder 100% återvunnet guld och labbodlade diamanter – dvs hållbara alternativ till en annars ganska smutsig smyckesindustri. Min roll på bolaget är VD. Med det sagt så gör man ju allt möjligt i ett nystartat bolag J Det är ett riktigt kul bolag med fantastiska mål och ambitioner.
Vi på Sharp Recrutiment & Consultants brottas varje dag med att få jurister att vilja flytta på sig och byta jobb. Jurister anses än idag vara väldigt trogna sin arbetsgivare. Generellt sett är de svårflörtade till att vilja gå vidare i karriären. Vilka utmaningar anser du att rekryteringsbranschen står inför utifrån ett legalt perspektiv?
När man pluggar juridik så tycks yrkesmöjligheterna ganska smala och begränsade. De aktörer som syns och hörs mest under utbildningen är affärsbyråerna. Dessutom är utbildningen väldigt akademiskt, vilket passar bra för de som vill forska eller gå domarbanan. Många studenter tror således att man antingen bör sitta ting eller söka sig till byråvärlden. Kulturen sitter i väggarna både i fakulteter och byråer där prestigen är hög. Om man vill förändra juristers inställning till andra karriärmöjligheter tror jag att man behöver rikta sig direkt till studenterna. Om jag ska gå än djupare så tycker jag att utbildningen bör moderniseras till att bli mer praktisk, så att man redan tidigt får praktisera olika juristyrken. Utantillkunskap behövs inte på samma sätt idag. Så mitt svar är att lägga mer fokus och resurser på studenter, erbjuda spännande praktikplatser, mentorer osv. Intressanta bolag skulle kunna locka med ett spännande och varierande internship.).
Nyheter
2022-08-23
|
Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter2022-08-23
Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
2022-08-18
|
Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter2022-08-18
Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter