Den 17 oktober genomfördes VQ Forum för nionde året i rad, i år på temat ”Leadership, Strategy and Innovation for the Legal Profession”. Sharp Recruitment fick även i år möjlighet att delta i en diskussion om juristens roll i en snabbt föränderlig värld där tekniken tar stormsteg.

För bara ett par år sedan talade Peter Danowsky, grundare av Danowsky & Partners Advokatbyrå, med sin djupa stämma om den allt större vikt människan har i det juridiska arbetet. Detta var mitt i buzz-ordet Big Data, men innan Artificial Intelligence (AI). Då fnissade många i publiken lite tyst åt hans teori. Det krävdes inte många år tills VQ Forums deltagare förstod att om juristen inte hittar den mänskliga faktorn i sitt arbete kommer juristen att effektivisera bort sig själv.

I år rörde sig mycket om just detta ämne – vilken slags jurist kommer att behövas i framtidens LegalTech ordning där AI har lärt sig att granska och skriva avtal, snabbt utreda vissa ärenden, mm. Vad blir biträdande juristens roll? Hur kommer det att reflektera rådgivarnas prisbild? Vad är bolagen beredda att betala för? Men den stora frågan, som kan sammanfatta hela dagen, var; Hur kan den erfarne juristen och den mer juniora juristen samspela för utveckling och tillväxt för att ligga steget före och möta sina klienters framtida behov?

Vi på Sharp Recruitment har möjlighet att se på juristbranschen ur ett annat perspektiv och har sedan länge observerat skillnaden mellan de etablerade företagens sätt att rekrytera och de nya tech-intensiva företagens kompetensbehov. Den stora skillnaden, som även tydligt framkom under konferensen, ligger i bl. a synsättet på regelverk och affärsutveckling. Det är tydligt att nya företag använder regelverk i sin affärsutveckling på ett nytänkande sätt, medan de etablerade företagen fortfarande ser det som hinder.

Detta märks tydligt även vid rekrytering av jurister. Jurister som vill in på de allt fler och snabbt växande tech-företagen behöver vara mycket mer inriktade på affärsutveckling, ha intresse för teknologi, se möjligheterna i olika hinder, mm. Det räcker inte längre att komma från en toppbyrå där man drillas i avtalsgranskning och avtalsskrivning. Sådant använder vi robotar till i allt större grad. Det betyder dock inte att kraven på juristens kunskapsnivå sänks. Tvärtom blir specialisering och fördjupade kunskaper allt viktigare. Däremot kommer det att krävas ett annat ledarskap som kan tillvarata och utveckla medarbetarna.

Kraven på ledarskapet, i en miljö där face time spelar allt mindre roll, ökar betydligt. Vi ser redan idag allt fler innovativa företag vars legala team är utspridda i flera länder. Vi stöter allt oftare på organisationer där Head of Legal är placerad i ett land och den juniora juristens närmaste kollega befinner sig på en annan kontinent. Att stötta, utveckla och få teamet att arbeta tillsammans mot samma mål kräver ett helt annat grepp om ledarskap än det traditionella ledarskap vi oftast ser idag.

Sammanfattningsvis ser vi att juristbranschen befinner sig i ett väldigt intressant skede och vi ser fram emot 2019 års konferens och diskussioner, speciellt med tanke på att det är VQ Forums 10 års jubileum.

Tack Ann Björk och Helena Hallgarn på VQ för en mycket intressant dag!

Zarina Virsholm

Partner Sharp Recruitment

Nyheter

 • Tove Flodgren Isakson

  2022-08-23

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-23

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
 • Sofia Tangelin

  2022-08-18

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-18

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
Fler nyheter

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: