Attila Fransén, CFO på Atea, ett av Sveriges största IT-konsultbolag med en omsättning på 16 miljarder kronor och 7 000 anställda, berättar om hur han driver företagets juristavdelning, bygger strukturkapital, effektiviserar processer samt hur han arbetar med externa juristkonsulter.

Berätta om hur det är att arbeta som CFO på ett Sveriges största IT-konsultbolag och driva juridikavdelningen och hur det kommer sig att ni tog in er första jurist för bara ett par år sedan?

Det är fantastiskt roligt, både att jobba som CFO på Atea och att ha ansvaret för våra affärsjurister. Vi bygger Sverige med IT. I nära samarbete med våra kunder och partners utvecklar vi lösningar som nästa generation kan vara stolta över. Våra affärsjurister har viktig spetskompetens när vi granskar och utvecklar våra avtalsrelationer.

För några år sedan bestämde vi oss för att utöka stödet till våra säljare men också vår riskhantering. Tidigare hade vi uteslutande jobbat med externa advokatbyråer, men vi såg ett snabbt ökande behov av att satsa på egen kompetens inom affärsjuridik. Anledningarna var flera; nya kundbehov, förändra avtalsvillkor, mer kundunika lösningar osv.

Vilka juridiska utmaningar brukar ni stöta på och hur kan en juristkonsult hjälpa er att hantera dessa frågor?

Jag antar att vi ser ungefär samma utmaningar som de flesta andra bolag i IT-branschen. Det kan handla om generellt obalanserade villkor från olika typer av avtalsparter, höga och otydliga vites-och skadeståndskrav eller nya typer av samarbeten och erbjudanden som behöver regleras avtalsmässigt.

Anser du att många CFO:s i din typ av position har ett behov av att ta in en juristkonsult men kanske inte alltid förstår att dom har ett behov.

Fördelen med att ta in en juristkonsult (hyra eller rekrytera) är att man får in spetskompetens som snabbt och kostnadseffektivt kan stötta verksamheten till exempel med operativt arbete, men också med att bygga strukturkapital/ processer för tex avtalsgranskning. Juristkonsulten ersätter inte behovet av en extern byrå, men är ett bra komplement.

Du har hyrt in en juristkonsult via oss på Sharp Recruitment, vad tycker du har fungerat bäst?

Det stämmer. Jag har använt Sharp både för att rekrytera jurister och för interimslösningar. Att hyra in en juristkonsult gör att man snabbt kan få någon med rätt kompetens och erfarenhet på plats. Sharps konsult, Patricia, har hjälp oss både med löpande avtalsgranskning men också med att utveckla avdelningen.

Möt två av Sharps konsulter: Patricia och Malin

Patricia Radler Smith har bland annat bistått IT- företag, telekomoperatörer och spelbolag i Sverige och utomlands med mångårig erfarenhet inom contract manangement, förhandlingar, inköp och projektledning. Patricia tog sin jur.kand. 1995.

Exempel på uppdrag och anställningar: Contract Manager, Ericsson och Sourcing och Contract Manager Telenor

Malin Lundberg har mer än tio års erfarenhet inom kommersiella avtal, Corporate Governance, GDPR och affärsutveckling. Hon har bred internationell erfarenhet och förutom Sverige har hon arbetat i England, Tyskland och Frankrike. Malin tog sin jur.kand. 2000.

Exempel på uppdrag och anställningar:
Legal Councel på Tieto och Admenta.

Har du behov av en interimskonsult?

Hör av dig till Ron Cohen för att komma i kontakt med Malin eller Patricia eller någon utav våra 100 juristkonsulter. Ron Cohen: 073 518 51 88 alternativt ron.cohen@sharprecruitment.se

 

Nyheter

 • Tove Flodgren Isakson

  2022-08-23

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-23

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
 • Sofia Tangelin

  2022-08-18

  |

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter

  2022-08-18

  Categories: Artikelarkiv, Legal, Nyheter
Fler nyheter

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: