Miniguide till en lyckad intervju – tips och råd till dig som intervjuar

Vi får många förfrågningar från våra kunder om vad man bör tänka på vid en anställningsintervju och vilka frågor som är viktiga att ställa. Därför har vi på Sharp Recruitment satt ihop en liten miniguide inför intervjun.

Innan intervjun är det viktigt att vara förbered och planera mötet väl för att på så sätt skapa en trygg atmosfär där kandidaten känner sig bekväm med att öppna upp sig. Var även tydlig med hur länge intervjun kommer hålla på. Tänk på att under anställningsintervjun är det din chans att få lära känna kandidaten och ta reda på om just denna person passar bäst för den aktuella tjänsten.

Nedan finner du checklista med viktiga frågor, tips och råd för att få en bättre bild av kandidaten. Vi har även tagit med ”do’s and dont’s.”

1. Vad vill kandidaten? Innan intervjun har man oftast gjort ett förarbete i form av läst CV och tittat på kandidatens profil på sociala medier och Linkedin. Då får man ofta en hyfsat bra bild av kandidaten inför en intervju i form av tidigare erfarenhet och utbildning. Börja därför intervjun med att ställa frågan: ”Vad har du för förväntningar på den här intervjun?” Det är en bra isbrytare och lättar ofta upp samtalet.

2. Vad vill inte kandidaten? Istället för att fråga det klassiska: ”vad motiverar dig?” – försök att konkretisera det. ”Har du någon gång känt dig omotiverad på jobbet? Varför?” ger bättre diskussionsunderlag och en förståelse för vad kandidaten inte vill.

3. Lär känna kandidaten på ett djupare plan. En intervju handlar mycket om att lära känna personen och att få kandidaten att öppna upp sig. Att fråga om en motgång eller misstag och hur han/hon hanterade det samt vilka lärdomar man erhållit kan oftast leda till att få en mer personlig touch på intervjun. En annan bra fråga är vad kandidaten är mest stolt över med sig själv. (Här brukar vi vara noga med att betona vad personen i fråga är mest stolt över med sig själv dvs inte att man är stolt över sina barn, make eller fru)

4. Utvecklingspotential – både kompetensmässigt och personliga egenskaper. Generellt sett är kandidater bra på att svara på klassiska frågor som styrkor kontra svagheter. Undvik därför att fråga vilka svagheter kandidaten har då man ofta får svar som: jag kan bli bättre på att hålla tider, släppa ifrån mig saker och kanske lite mindre noggrann. Fråga istället vilka personliga egenskaper kandidaten jobbar på att förbättra samt vilka kompetenser som kan utvecklas ännu mer. Svaret kommer bli mycket fylligare och mer konkret.

5. Passar kandidaten in på ditt företag? Kandidater har oftast en målbild om vilken typ av arbetsplats de vill komma till i form av bransch, roll, bolag med mera. Det är däremot din uppgift som intervjuare att ta reda på om kandidaten de facto skulle passa in på ditt företag för att få ut de mesta av kandidaten både kompetensmässigt och personlighetsmässigt.

6. Vad ser kandidaten som sin nästa utmaning? En annan klassisk fråga är: ”Varför vill du jobba hos oss och varför ska vi anställa dig?” Här bör man också vända på frågan och göra den mer generell och istället fråga: ”Vad är nästa utmaning i karriären och varför?”

7. Är kandidaten intresserad av ditt företag? Sist men inte minst, fråga gärna vad kandidaten känner till om företaget. Om kandidaten är genuint intresserad av företaget har man oftast gjort sin hemläxa och tagit reda på åtminstone grundfakta.

Till sist, var ärlig om tjänstens utmaningar och brister. Om kandidaten inte får en ärlig bild kommer det heller inte bli en bra matchning.

Kontakta oss gärna om du har frågor eller funderingar kring en rekrytering. Vi står gärna till hans med hela eller delar av en rekryteringsprocess.

Nyheter

  • 2021-05-26

    |

    2021-05-26

  • 2020-12-01

    |

    2020-12-01

Fler nyheter

Vill du få våra insights löpande?

Prenumerera och få våra nyheter direkt i din inkorg.



Kontakt:

Vi vet var kompetensen finns. Ring oss direkt 08 – 41 09 98 00, eller fyll i formuläret: